SCM Music Player.

Bohaterowie.

sobota, 16 kwietnia 2016

Quiz od Mhrocznych Pisarzy!

UWAGA!
Dziś 17 kwietnia i jutro 18 kwietnia (niedziela i poniedziałek), Pan Todd podpowiada w Quizie jeśli ktoś byłby zainteresowany może pisać na email: sweeneysstory@gmail.com Zapraszam!

Opis : Benjamin Barker został niesłusznie oskarżony o przestępstwo i skazany na wygnanie. Wyrok wydał sędzia Turpin, który wykorzystał stanowisko i wpływy, by pozbyć się Barkera, a następnie zgwałcił jego żonę i porwał córkę. Pod przybranym nazwiskiem, jako Sweeney Todd, Barker wraca do stolicy. Pełen nienawiści planuje zemstę. Wspólnie z Panią Lovett otwiera salon, w którym strzyże i goli mężczyzn. Tymczasem doskonałe wypieki Pani Lovett, zdobywają ogromne uznanie londyńczyków.


Pytanie numer: 1
Wprowadzenie do pytania:  

Sweeney Todd to w rzeczywistości golibroda Benjamin Barker, który został niesłusznie skazany na 15 lat pobytu w kolonii karnej w Australii. W ten sposób skorumpowany sędzia postanowił odsunąć Benjamina od jego pięknej żony, na którą sam miał chrapkę. Po powrocie do Londynu Todd dowiaduje się, że żona, zgwałcona, zażyła truciznę, a córka przebywa zamknięta w domu znienawidzonego sędziego. Zrozpaczony Todd poprzysięga zemstę. Zanim jednak dobierze się do swego oprawcy, zarżnie srebrnymi brzytwami sporą część męskiej populacji Londynu.

Pytanie:  
Czy Sweeney Todd zawsze nosi przy sobie brzytwę?
Odpowiedzi:
A. Tak, bo sprawia ona, że czuje się bezpiecznie w razie niebezpieczeństwa.
B. Nie, bo używa tych narzędzi tylko w swoim zakładzie.
C. Czasami rozstaje się z nimi.
D. Za dnia nosi brzytwy cały czas przy sobie, a nocą chowa jedną pod poduszkę.



Pytanie numer: 2
Wprowadzenie do pytania:

Nellie Lovett jest piekarką w jednym z londyńskich sklepów. Jej wypieki z początku nie trafiają za bardzo w gusta i podniebienia klientów, bo mięso jest drogie i Pani Lovett musi używać tańszych produktów do ich upieczenia. Lecz z czasem się to zmienia, tym bardziej, gdy na jej drodze życia pojawia się po latach, jej miłość, której nigdy nie zapomniała. Choć Sweeney Todd jest w stosunku do niej obojętny, kobieta widząc go u progu swych drzwi czuje w tym niewiarygodną szansę i wiarę, na to, że za jakiś czas jej dotychczasowe życie się zmieni.

Pytanie:  
Jakie wypieki z Pani Lovett sklepu zostają wykupywane najszybciej?
Odpowiedzi:
A Paszteciki mięsne.
B. Różne rodzaje wypieków, paszteciki, dania obiadowe jak i wypieki słodkie.
C. Ciasta i babeczki.
D. Pieczywo.



Pytanie numer: 3
Wprowadzenie do pytania:  

Nad morzem, panie Todd. To życie, którego pragnę; Nad morzem, panie Todd,
Ooh, wiem, że byś je pokochał!
Ty i ja, panie T., Mogliśmy być samotni, w domu, który byłby niemal nasz, nad morzem...
- Wszystko, co powiesz. Czy nie byłoby doskonale?
Pomyśl jak byłoby przytulnie. Pod naszą pościelą, kiedy będziemy tylko Ty i ja i Angielski Kanał... W naszym wygodnym ustroniu, byłoby schludnie i czysto, W każdy piątek odwiedzaliby nas przyjaciele... Nad morze... Nie kochasz pogody nad morzem? Zestarzelibyśmy się razem. Nad wybrzeżem... Nad przepięknym morzem!

Pytanie:  
Sweeney i Nellie wybrali się do Newcastle, jak nazywali się rodzice Todd'a mieszkający tam?
Odpowiedzi:
A. Wilson i Judy.
B. Bernard i Berta.
C. Edward i Helena.
D. Joseph i Isabel.



Pytanie numer: 4
Wprowadzenie do pytania:  

Jestem Adolfo Pirelli, Król golibrodów, Golibroda króli,
Dzień dobry, miłego dnia, Przesyłam buziaka!
I ja, słynny Pirelli, Chciałbym wiedzieć, kto ma czelność powiedzieć, że mój eliksir to siki!
Kto to mówi?!
- Ja.
Teraz panie, panowie, Mieszamy pianę
Ale najpierw zbierzcie się wokół, Panie, panowie, Widzicie człowieka, który miał chwałę golić papieża. Panie mądry Sweeney Och, proszę o przebaczenie. Zarzuć mi kłamstwo, że to tylko kardynał Nie! To był Papież!

Pytanie:  
Co stało z Adolfo Pirelli według historii przedstawionej przez autorów na blogu?
Odpowiedzi:
A. Został zdyskwalifikowany w konkursie golibrodów, nic mu się nie stało.
B. Został potrącony przypadkowym powozem i zginął na miejscu.
C. Został aresztowany i wywieziony do więzienia w Tower of London, gdzie powiesił się.
D. Został zabity przez Sweeney'a Todd'a żelazkiem.



Pytanie numer: 5
Wprowadzenie do pytania:

Mrok zalewa Londyn, smoła wyczuwalna jest w powietrzu, a co jakiś czas czuć i widać krople opadające z nieba na wszystko co na ziemi. Im bardziej ciemno się robi, tym większy strach, by pójść szybko do domu jak z duszą na ramieniu, by zdążyć przed krokami czyhającymi za rogiem. Bezpiecznie zamknąć drzwi i odetchnąć z ulgą, że tutaj zło nie dotrze tej nocy.

Pytanie:
Nad Sweeney'em nie raz czyhały czarne chmury. Ale czy kiedykolwiek Nellie wygnała go ze swojego dobytku?
Odpowiedzi:
A. Nie, nigdy. Nie byłaby do tego zdolna.
B. Zrobiła to dwa razy.
C Sweeney tylko u Nellie wynajmuje piętro do celów zawodowych, nie mieszka tam.
D. Tak, zrobiła to raz.



Pytanie numer: 6
Wprowadzenie do pytania:  

Kim jest mężczyzna, który bez pamięci zakochuje się w kobiecie, używa swojej władzy, by skazać jej męża na banicję, ją samą bierze siłą i doprowadza do samobójstwa, a potem przez lata więzi jej córkę? Turpin to człowiek o posępnej twarzy i zimnym spojrzeniu. Z jednej strony bezduszny sędzia i tyran, z drugiej mężczyzna trawiony nieszczęśliwą miłością.

Pytanie:  
Sędzia Turpin. Jakie kłamstwo obnażył podczas przyjęcia, oczerniając tym samym Todd'a na oczach tych wszystkich ludzi?
Odpowiedzi:
A. Powiedział, że Todd zgwałcił jego kobietę.
B. Wyjawił, że to Todd zabił swoją żonę z zimną krwią.
C. Aresztował Todd'a przy wszystkich i powiedział, że Sweeney jest mordercą, który zabił szewca z okolicy.
D. Wyznał, że to Sweeney jakiś czas temu okradał londyńskie sklepy i domy.



Pytanie numer: 7
Wprowadzenie do pytania:  

Spokojnie. Cicho, kochany, cicho. Nie zadręczaj się, Po co ten pośpiech?
Zatrzymaj swoje myśli miłe i bogate, Czekaj.
Cicho, kochany, cicho. Myśl poprzez to.
Pęknie bańka, co wtedy zrobisz? Zobacz to zamknięte.
Pozwól to warzyć. Czekaj.
Zastanawiam się nad kwiatami. Może stokrotki. Rozjaśnią ten pokój.
Co powiesz o kwiatach, pięknych stokrotkach, może ulżą ciemnościom?
Ah, czekaj, kochany, czekaj.

Pytanie:  
Jak nazywał się niedoszły narzeczony Nellie Lovett, z którym kobieta pojawiła się u progu swojego sklepu, po dość długim czasie nieobecności?
Odpowiedzi:
A. Wilson Satan.
B. Edward Todd.
C. William McCartney.
D. Charles Grand.



Pytanie numer 8.
Wprowadzenie do pytania:

Mieć swój kąt, gdzie jest miejsce na własne myśli. Spoglądanie na ludzi z piętra, gdzie świetlik nocny jak na dłoni, czy tam mieszka Pan Todd? A może jego miejsce na ziemi to czyjeś serce? Może jego łóżkiem jest ławka? A może nadal mieszka z rodzicami? Gdziekolwiek by nie był, jego serce pozostanie w jednym miejscu.

Pytanie:
Gdzie Pan Todd mieszkał przez ostatnie lata?
Odpowiedzi:
A. Sweeney Todd mieszkał u Pani Lovett, nie zmieniał miejsca zamieszkania.
B. Sweeney Todd mieszkał ze swoją córką i jej synkiem, a swoim wnukiem, w wynajętym mieszkaniu.
C. Sweeney Todd mieszkał u Pani Lovett, ale potem musiał się wyprowadzić i potem mieszkał w wynajętej kawalerce, lecz potem znów wrócił do Pani Lovett.
D. Sweeney Todd mieszkał w Newcastle, a obecnie szuka stałego miejsca zamieszkania.



Pytanie numer 9.
Wprowadzenie do pytania (Pytanie filmowe):

Mały iście niepozorny, o dość dziwnym i dzikim spojrzeniu. Asystent wroga Todd'a, który pomaga mu w pracy, mimo że Adolfo Pirelli źle traktuje chłopca. Wkrótce sierota trafia pod skrzydła Pani Lovett, po zabiciu jego Pana. Todd nie trawi zbytnio tego dziecka, bo chłopiec za bardzo węszy i domyśla się co stało się z jego Panem. A może wyjechał? A jego domysły są mylne? Za to mały zguba przepada za jedzeniem Pani Lovett, choć może do czasu?

Pytanie:
Toby na filmie pije specyficzny napój, jak on się nazywa?
Odpowiedzi:
A. Wino domowej roboty Pani Lovett.
B. Sok jabłkowy.
C. Rum przywieziony przez Todd'a z Australii.
D. Gin.



Pytanie numer 10.
Wprowadzenie do pytania (Pytanie filmowe):

Beadle Bamford, można powiedzieć, że wygląda jak spasiony szczur kanałowy? Bo czy go nie przypomina? Te zęby, to spojrzenie? Trochę jak zwierzę z chlewu, które pnie się do jedzenia! Mimo,
że nie jest ukazany jak żarłoczny osobnik, na takiego wygląda. Nie jest osobą godną zaufania, jest sprośny, bezczelny i dość odrażający.

Pytanie:
Kim tak naprawdę jest Beadle Bamford i z czym na co dzień się nie rozstaje?
Odpowiedzi:
A. Pracuje dla Turpina, jego zadaniem jest wykonywanie brudnej roboty powierzonej przez swojego pracodawcę. Nigdy nie rozstaje się ze swoją laską, która służy mu do podpierania się kiedy idzie.
B Pracuje w zakładzie krawieckim, a jego nieodłączną częścią garderoby jest cylinder.
C. Jest konkurentem wobec Pani Lovett, także ma swój sklep z wypiekami i nie rozstaje się z sakiewką mąki - przynosi mu szczęście.
D. Jest stałym klientem Pana Todd'a. Nie rozstaje się nigdy ze swoimi mentolowymi cukierkami, które nosi w kieszeni.


Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym quizie! Zabawcie się, tnijcie brzytwą, wypiekajcie odpowiedzi. Nieważne, czy znacie je wszystkie, to ma być frajda, a nie wysilanie umysłów.
Odpowiedzi przesyłajcie w komentarzach, Wszelkie odpowiedzi mile widziane. Prawidłowe odpowiedzi, podamy wkrótce. Wszystko zależy od Waszej aktywności! Pozdrawiamy!


2 komentarze:

  1. Odpowiedziałam, nastrzelałam, ale proszę. :)

    Pytanie numer 1:
    A. Tak, bo sprawia ona, że czuje się bezpiecznie w razie niebezpieczeństwa.
    Pytanie numer: 2
    C. Ciasta i babeczki.
    Pytanie numer: 3
    C. Edward i Helena.
    Pytanie numer: 4
    A. Został zdyskwalifikowany w konkursie golibrodów, nic mu się nie stało.
    Pytanie numer: 5
    D. Tak, zrobiła to raz.
    Pytanie numer: 6
    B. Wyjawił, że to Todd zabił swoją żonę z zimną krwią.
    Pytanie numer: 7
    C. William McCartney.
    Pytanie numer 8.
    C. Sweeney Todd mieszkał u Pani Lovett, ale potem musiał się wyprowadzić i potem mieszkał w wynajętej kawalerce, lecz potem znów wrócił do Pani Lovett.
    Pytanie numer 9.
    D. Gin.
    Pytanie numer 10.
    A. Pracuje dla Turpina, jego zadaniem jest wykonywanie brudnej roboty powierzonej przez swojego pracodawcę. Nigdy nie rozstaje się ze swoją laską, która służy mu do podpierania się kiedy idzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. 1. A.
    2. B.
    3. C.
    4. A.
    5. D.
    6. A.
    7. C.
    8. C.
    9. D.
    10. A.
    Ja się tam rozpisywać nie będę jak Alexandra. Najlepiej niech każdy pogłówkuje sam. W każdym bądź razie quiz ciekawy tylko chętnych duże braki.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie

Nazywam się Sweeney Todd, opisuję swoją historię życia, ze współudziałem Pani Nellie Lovett, która towarzyszy mi przez ten cały czas. Są między nami wzloty i upadki. Lecz mimo to oboje wiemy, że gdyby kogoś z nas nagle zabrakło, nie czulibyśmy tego co czujemy, gdy jesteśmy we dwoje. Niekoniecznie czasem może gdzieś obok, lecz tak mentalnie, w umyślę, wiem to i czuję to. Mamy nadzieję, że chętnie tu będziecie zaglądać i zaglądacie, by nam towarzyszyć w tej naszej dość zawiłej podróży życia.